Chocolate

Autor Tema: Fritule  (Pročitano 416 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ciglar***

  • Gost
Fritule
« poslato: 14 :28 :49 - 30. Decembar 2010.g. »





  • 400 g krompira
  • 400 g brašna
  • 40 g kvasca
  • 2 JaJa
  • 120 g šećera
  • 1 čašica rakiJe
  • 1 čašica ruma
  • 3 kašike suvih grožđica
  • 10 g vanilin šećera
  • 2 kašičice cimeta u prahu
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • ulje



U karlici pomešamo 40 g kvasca, malo tople vode i 2 kašike brašna te ostavimo na toplom da se diže. Za to vreme krompir operemo, ogulimo, narežemo na ploške i stavimo kuvati u hladnu posoljenu vodu. Kada Je krompir omekšao skinemo ga sa vatre i ocediti. U činiJi od JaJa i šećera izradimo penastu smesu u koJu protisni kuvani krompir dodamo prstohvat soli, po 0,3 cl ruma i rakiJe, suve grožđice, proseJano brašno i pire 'od kvasca i po potrebi tople vode dok ne dobiJemo glatku smesu. Smesu tučemo varJačom sve dok se ne poJave mehurići pa ostavimo na toplom mestu da se diže oko 1 sat. Smesu iz cinije vadimo i oblikuJemo kašikom (kašiku valja pre umočiti u ulje da se uz nju ne bi lepilo testo) te pržimo u dubokom ulju povremeno okrećući dok se sa svih strana ne zarumeni. Fritule vadimo rešetkastom kašikom da se ulje što bolje ocedi. Stavljamo nakratko na kuhinjski papir da im upiJe višak masnoće i Još vruće posipamo pomešanim vanilin šećerom, cimetom i šećerom u prahu.