Chocolate

Autor Tema: Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan  (Pročitano 2215 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Beba

 • Zasluzni clan
 • *
 • Poruke: 707
 • ZAHVALNICE 21
 • Pol: Žena
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 21.0 Firefox 21.0
  • Imejl
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan
« poslato: 10 :42 :57 - 13. Jun 2013.g. »
VAZNESENJE GOSPODNJE - SPASOVDAN

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici slave danas Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista - Spasovdan. Praznuje se 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, i uvek pada u četvrtak.
Praznik Vaznesenja Gospodnjeg čuva uspomenu na dan kada se Gospod Isus Hristos na 40. dan posle Vaskrsenja poslednji put javio dvanaestorici apostola, a potom Vazneo na nebo, i "seo s desne strane Boga".
Pošto je na Veliki Petak bio raspet na Krst, a uveče Njegovo telo položeno u grob, trećeg dana Gospod Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih i javio se Svetim apostolima. Sa njima je proveo 40 dana na zemlji poučavajući ih kako da šire njegovu veru i hrišćansko učenje.

Kada je prošlo tih 40 dana, Gospod je poveo svoje učenike i Presvetu Bogorodicu na Maslinsku Goru i rekao im: “Tako je pisano, tako je trebalo biti, da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan i da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje grehova po svim narodima, počevši od Jerusalima, a vi ste svedoci svemu tome. Jer je Jovan krstio vodom, a vi ćete krštavati Duhom Svetim, ne dugo posle ovih dana. I gle, ja ću poslati obećanje Oca Svoga na Vas, a Vi sedite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u Silu sa visine…” Ovim rečima Gospod završi razgovor sa učenicima, blagosilja ih i poče da se uzdiže na nebo, a njih ostavi da sačekaju silazak Duha Svetoga.

Apostoli su stajali i nemo gledali za njim, dok nije sasvim iščezao. U tom trenutku im se obratiše Anđeli Božiji rečima: "Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo, tako će on opet doći da sudi živima i mrtvima i onda Carstvu Njegovom neće biti kraja".
U znak sećanja na ovaj događaj, naša Crkva slavi Spasovdan, odnosno Dan Spasa našeg Gospoda Isusa Hrista.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.


Vernici danas slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan. Litiju u Beogradu, čija je to slava, predvodiće patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.
Grad Beograd danas će liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom obeležiti svoju slavu - Spasovdan. Liturgija će početi u devet sati, a litija koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 11.30 časova.
Litija će prolaziti ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde je prvo stajanje i gde se čitaju molitve za zdravlje Beograđana, a zatim će biti nastavljena Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će biti održana druga molitva.
Beograd je za svoju slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom Srbije.
Spasovdan je u istoriji Srbije vezan i za 1349. godinu, kada je proglašen najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države Dušanov zakonik.
Današnja forma spasovdanskog slavskog obreda u Beogradu uobličena je 1862. godine, a posle pauze od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.
Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.


http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2013/06/13/13015168/Spasovdan.jpg
Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan